Aluminium kozijnen

Over aluminium kozijnen bestaan nogal wat misverstanden: het zou nog al gemakkelijk condenseren en te weinig isoleren. Dit is echter alleen het geval bij het zogenaamde “niet thermisch onderbroken” profiel, wat tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar voor loodsen, koude ruimtes en erfafscheidingen gebruikt mag worden.
Voor de woningbouw moet een thermisch onderbroken profiel worden gebruikt: in het midden zit een stuk kunststof of kunsthars als thermische onderbreking. Dit kozijn vertoont geen enkele condensvorming en isoleert uitstekend.

De voordelen van thermisch onderbroken aluminium kozijnen zijn:

- goede isolatiewaarde
- lange levensduur
- goede inbraakwering (in combinatie met kwaliteitshang- en sluitwerk)
- strak uitziend kozijn met oneindig veel kleurmogelijkheden
- weinig onderhoud.

Er is echter ook een klein nadeel: ze zijn duurder dan kunststof of hout.
Wilt u meer informatie over kunststof of houten kozijnen? Zie elders op deze website.

Aluminium: vroeger en nu

Aluminium kozijnen hebben een uiteenlopende reputatie. Het meest gehoorde oordeel over het aluminium raam is dat het snel condenseert en dus slecht isoleert. Er zit een bepaalde logica achter deze aanname. Aluminium is namelijk een metaal en alle metalen geleiden goed, zowel warmte als kou. Als het buiten koud is, geleid aluminium dit naar binnen en de warmte binnenlucht condenseert dus op het kozijn net als dit het geval is bij een koud drankje. Deze logica is geheel correct, maar alleen voor het niet thermisch onderbroken profiel.
Tot ongeveer 1980 is dit soort kozijn veel verkocht in de woningbouw. Omdat het kozijn volledig uit aluminium bestond, was er bijna geen isolatie en condenseerde het kozijn inderdaad vaak. Soms, bij echt lage temperaturen, bevroor het kozijn zelfs aan de binnenzijde. Tegenwoordig vinden we dit type kozijn nog steeds, maar het mag officieel niet meer in de woningbouw worden gebruikt. Helaas worden er bijvoorbeeld nog steeds serres en tuinkamers van gebouwd, waarbij de mensen het verhaal wordt voorgehouden dat ze voor relatief weinig geld een aluminium serre hebben, die superieur zou zijn aan bijvoorbeeld kunststof of hout. Niets is echter minder waar!

De thermische brug: een ommezwaai

Om aan de normen van tegenwoordig te kunnen voldoen moest er iets worden gedaan aan de slechte isolatiewaarde van het aluminium kozijn. Er werd een zogenaamde thermische brug geïntroduceerd: een kunststof of kunsthars stuk in het hart van het aluminium kozijn (zie foto). Deze onderbreking zorgt ervoor dat de kou niet meer ongestoord naar binnen wordt geleid. Tegenwoordig is alleen dit type kozijn nog geschikt voor de woningbouw. Let dus bij het aanvragen van een offerte voor kozijnen of voor een serre op dat er “thermisch onderbroken” profielen zijn gekozen. De “niet onderbroken” profielen mogen alleen in een onverwarmde opslagplaats of als erfafscheiding gebruikt worden.

Thermisch onderbroken aluminium

Het Profelraam (de P400-serie) heeft een aantal duidelijk voordelen, welke het kozijn uitermate geschikt maken voor de woningbouw. Wat meteen opvalt zijn de afgeronde hoeken van het kozijn- en raamprofiel. Hierdoor zal de poedercoating (zie hieronder) optimaal hechten, omdat er geen haakse hoeken in het zicht blijven waar stukjes af kunnen springen. Verder beschikt het Profelraam natuurlijk over 3 rubberdichtingen, waardoor een optimale isolatie wordt bereikt, zowel thermisch als akoestisch (geluid). Elke rubber heeft zijn eigen specifieke functie (zie voor uitgebreide uitleg: het kunststof kozijn).
Als laatste is de manier waarop de aluminium profielen aan elkaar worden bevestigd van groot belang. Meestal wordt een enkelvoudige hoekverbinding toegepast, dat wil zeggen dat met 1 koppeling in de grootste kamer (zie boven) de stijlen aan elkaar worden bevestigd. Bij het Profelraam wordt echter ook in de kleinere buitenkamer een koppeling gelegd, waardoor het kozijn een erg sterke en stijve verbinding krijgt en waardoor de hoeknaden bij de lassen altijd strak tegen elkaar aan blijven liggen.

Kleuren: kiest u maar!

De aluminium kozijnen van tegenwoordig zijn, in tegenstelling tot vroeger, uitgevoerd in een effen kleur. De kozijnen worden op kleur gebracht met een proces dat poedercoaten of moffelen heet. Hierbij wordt de gewenste kleur in poedervorm op het aluminium aangebracht door het eerst lichtjes statisch te laden, waardoor de poeder wordt aangetrokken. Vervolgens worden de profielen in een oven verhit, waarbij de poeder als het ware smelt en een sterke laag vormt. Het grote voordeel van Profel kozijnen is hierbij dat alles in eigen fabriek gebeurt: het extruderen (persen) van de profielen, evenals het poedercoaten. Profel maakt gebruik van directe coating waarbij de profielen meteen na extrusie worden gepoedercoat en dus meteen afgewerkt zijn.
Bijkomend voordeel van de thermische brug is dat het kozijn nu niet meer uit 1 aluminium profiel bestaat, maar uit 2 profielen, verbonden door een kunststof profiel. Hierdoor is het mogelijk om de binnenzijde en de buitenzijde in twee verschillende kleuren te krijgen. Het is bij een net aluminium kozijn ook van belang dat alle in het zicht zittende onderdelen (scharnieren, krukken e.d.) in dezelfde kozijnkleur worden uitgevoerd.

Een goed isolerend kozijn is nuttig maar ook uw glas heeft een goede isolatiewaarde nodig. Er zijn vele soorten glas, ook wat isolatiewaarde betreft. Bekijk hiervoor ons aparte hoofdstuk “glas”!

En de prijzen?

Vanzelfsprekend is een thermisch onderbroken aluminium kozijn duurder dan een kunststof of houten kozijn. Het kozijn is arbeidsintensiever om te fabriceren en aluminium is een relatief duur materiaal. Bekijkt men echter een niet thermisch onderbroken profiel, dan zien we dat dit vaak goedkoper is dan concurrerende materialen. Let dus op: als uw offerte voor aluminium goedkoper lijkt dat die voor kunststof of hout, is er iets mis!