Houten kozijnen

Bij hout is het van groot belang te kijken wat voor soort hout u krijgt en hoeveel rubberdichtingen er zich in een opendraaiend raam bevinden. Er zijn in grote lijnen twee houtsoorten: zachthout en hardhout. Het zachthout (vuren, grenen e.d.) wordt nog veel in de projectbouw gebruikt en heeft een beperkte levensduur van ongeveer 10 à 15 jaar. Mede hierom levert Wereldkozijn uitsluitend hardhouten kozijnen.

Dit materiaal heeft slechts 1 voordeel: het is goedkoop.
Hardhout (Meranti, Merbau, Afrormosia, e.d.) is een veel hardere houtsoort, vaak uit de (sub-) tropen geïmporteerd. Omdat het kappen van hardhout tegenwoordig niet meer overal en lukraak mag worden toegepast (i.v.m. bescherming van de regenwouden), wordt de prijs echter steeds hoger. De laatste 10 jaar zijn deze prijzen zowat verdubbeld, waardoor een goed hardhouten kozijn in prijs inmiddels het kunststof kozijn heeft overtroffen. Sommige kozijnfabrikanten hebben verbeteringen aangebracht aan hun kozijnen, o.a. het lamineren (gekruist verlijmen) van hout, waardoor met een minder goede hardhoutsoort (bijv. Meranti) toch een goed kozijn kan worden gemaakt, dat geen of weinig kromtrekking vertoont.
Profel staat met de hypermoderne productie van hardhout bovenaan, omdat het momenteel de enige fabrikant is die een volledig geïntegreerde 2-dubbele rubberdichting toepast!

Voordelen van hardhout:
- natuurlijke uitstraling,
- gemakkelijk de kleur te wijzigen door schilderen.
Nadelen:
- periodiek onderhoud is noodzakelijk en kan relatief duur zijn

Tegenwoordig kunnen we de hardhouten kozijnen in twee hoofdgroepen onderverdelen:

- Traditionele hardhouten kozijnen:

Dit zijn de hardhouten kozijnen zoals ze al bijna 100 jaar bestaan. Een belangrijk kenmerk is het ontbreken van een rubberdichting en het afwezig zijn van een zogenaamde waterhuishouding. Hierdoor wordt een lage isolatiewaarde bereikt en is er atijd zogenaamde ‘natuurlijk ventilatie’ aanwezig, ook wel bekend onder de naam ‘tocht’. Dit type kozijn verliest steeds meer terrein ten gunste van het moderne sponningkozijn, ook gezien de strengere isolatie-eisen die worden gesteld door de overheid.

- Moderne sponningkozijnen:

Fabrikanten van hardhouten kozijnen hebben qua ontwikkeling niet stilgezeten. Er werden nieuwe profielen ontwikkeld, die qua isolatie en winddichting veel beter waren dan het traditionele houten kozijn. Veel ontwerpen zijn gebaseerd op het kunststof kozijn met een waterhuishouding, die binnengedrongen regenwater weer naar buiten afvoert en een rubberdichting, die een veel hogere isolatie garandeert

Profel hardhouten kozijnen

Onze Profel hardhouten kozijnen staan momenteel aan de top van dit segment, vanwege de hypermoderne, volledig geautomatiseerde productiemethode. Het hardhouten kozijn van Profel bevat standaard een 2-dubbele rubberdichting welke volledig in het kozijn is geïntegreerd. Hieronder ziet u de doorsnede van het Profel P2300 en P2400 systeem, met dubbele rubberdichting (1) en waterhuishouding (linkerkamer 2).

Standaard heeft het Profel sponningkozijn een ranker profiel dan het traditionele kozijn, namelijk 68mm i.p.v. 110 tot 120mm, waardoor veel minder (vensterbank-) ruimte verloren gaat. Het kozijn is echter ook in een verdiepte versie leverbaar, die wel 120mm breed is. Omdat dit type kozijn in een moderne fabriek wordt gefabriceerd, is de toegepaste techniek erg moderner en vooruitstrevend. Profel maakt gebruik van speciaal geselecteerde houtsoorten Afrormosia (teakhoutsoort) en gelamineerd Meranti (gekruist verlijmd, waardoor kromtrekken wordt tegengegaan). Meranti is daarbij een goed betaalbare houtsoort

Alle denkbare kozijnuitvoeringen zijn mogelijk: vast, draaikiep, schuifpui en deur. Een goed kozijn is pas compleet als het de beschikking heeft over goed functionerend, betrouwbaar en inbraakwerend hang- en sluitwerk. Niet alleen uw waardevolle spullen hebben hier baat bij, het meerpuntsbeslag zorgt er ook voor dat een gesloten raam ook werkelijk rondom netjes in de rubbers sluit, waardoor tocht volledig wordt uitgesloten. De bekendste hang- en sluitwerkfabrikanten zijn o.a. Roto en GU, welke ook in ons kozijn worden gebruikt.